Gallup: På kontoret

26.11.2013 kl. 13:36
Lågmält mummel och gemytlig atmosfär i ett stort öppet kontorslandskap. Stängda dörrar, klapprande klackar och puttrande kaffekokare. Byggarbete på andra sidan väggen, avslappnande bakgrundmusik eller trångt mellan borden. Det är mycket som kan påverka arbetsron på kanslierna där vi jobbar.

Frågor

1. Berätta om era kansliutrymmen.

2. Vad har ni gjort för att öka trivseln?

3. Har ni arbetsro i era utrymmen?

 

Svenska bildningsförbundet
Fredrik Guseff, direktör

1. Vi har kansliutrymmen på Simonsgatan 8 i Helsingfors. Där har vi fyra arbetsrum och ett större mötesrum. Vi är ungefär fem personer som jobbar här och vi har varit här sedan årsskiftet. Vi har hyfsat stora utrymmen så vi inte sitter i famnen på varandra.

2. I vintras skaffade vi faktiskt nya möbler, det är en viktig detalj för trivseln. Sen har vi också försökt se till att vi dels har fungerade redskap, dels att vi har kaffe och sådant lättillgängligt. Vi försöker vara tillmötesgående gällande behov om att utveckla utrymmena, ofta är det så att en liten penning ger en god avkastning.

3. Ja, det skulle jag nog säga, för det mesta i alla fall. Då det är större möten i mötesrummet kan det medföra en del stök. Vi är också fysiskt placerade så att det inte är någon genomfartstrafik genom vårt kansli och vi är några våningar upp så att det är relativt lugnt. Tidigare satt vi inklämda mellan andra organisationer, men nu när vi har egna utrymmen ger det bättre förutsättningar för att koncentrera oss på den egna verksamheten och utveckla den.

 

Svenska lantbrukssällskapens förbund
Kim Nordling, verkställande direktör

Kim Nordling1. Vårt kansli är i Kronohagen i Helsingfors. Vi har drygt 200 kvadratmeter och vi är nio personer som jobbar här, sex på SLF och fyra på 4H som vi har gemensamma utrymmen med. Det är ett gammalt hus från 1920-talet med högt till tak. Förbundet har varit här sedan början av 1960-talet och någon gång har en flytt diskuterats, men inte på många år. Närheten till de platser vi ofta besöker för möten är en klar fördel, en nackdel är kanske trafiken och parkeringen för dem som kommer längre ifrån.

2. Personligen tycker jag väldigt mycket om att det inte är riktigt kontorsaktigt utan mera hemtrevligt, om man kan säga så. Jag försöker se till att apparaturen hålls i skick, det påverkar ju trivseln. Det är kanske en lite gammaldags prägel på lokalen fast vår verksamhet är modern.

3. Nog är det ju fullbelagt så att säga, i en del rum sitter det två personer, men det är å andra sidan stora rum. Där det sitter flera personer i samma rum kanske man skulle önska sig lite bättre, men i övrigt sitter vi en person per rum och har arbetsro, så bra det nu kan vara i dagens ganska hektiska arbetsliv.

 

Finlands Svenska Lärarförbund
Dan Johansson, förbundsordförande

Dan Johansson1. Våra utrymmen ligger i Akavahuset i östra Böle i Helsingfors. Vi äger utrymmena och vi har en lång korridor med arbetsrum på ena sidan och samlingsrum, kök och materialrum på andra sidan. Vi är åtta personer som jobbar här.

2. Vi har inte gjort något för att öka trivseln de senaste åren för i sommar ska Akavahuset tömmas för att grundrenoveras, så vi kommer att vara i exil i ungefär ett och ett halvt år. Vi flyttar till västra Böle, dit flyttar de flesta organisationerna från Akavahuset. En fördel med vårt läge är att det ligger trafiktekniskt väldigt bra med spårvagn, taxi och tåg väldigt nära och det finns också parkeringsplats. En stor fördel är också den väldigt högklassiga lunchen i restaurangen. Nu har vi det ganska bra, men vi har vetat om i några år att vi snart ska lämna det här huset för en tid.

3. Jag har nog den uppfattningen att folk tycker att vi har arbetsro, vi springer nog hos varandra men alla har olika roller och jobbar självständigt. Vi jobbar helt på svenska och har ett mycket tydligt avgränsat svenskt rum i Akavahuset här på bottenplan. Att vi är på norra sidan och i gatuplan betyder att solen aldrig når in här, men å andra sidan är det en fördel för i rummen som vetter mot söder är det väldigt varmt under sommaren och början av hösten.