What's app: Tankens karta

27.11.2013 kl. 13:33
Hur för du anteckningar från möten? Hur presenterar du idéer, förslag och koncept? Jag brukar slarva lite, ofta blir det antecknat i notatform. Fortfarande visar jag powerpoints eller keynote-presentationer lika ofta som prezin eller mindmaps. Trots att jag borde veta bättre. Men du vet hur det är, old habits die hard.

Jag gjorde ett allvarligt försök att gestalta nästan allt mitt arbete via mindmaps år 2009. Det kändes som en befrielse att slippa det stolpiga powerpoint-syndromet, som fick allt att kännas lika sönderhackat som bulletpointifierat. Vid den här tiden köpte vi in en grupplicens för Mind Manager till jobbet. Vi började göra en massa mindmaps. Jag planerade projekt, utvecklade arbetsbeskrivningar och brainstormade. Jag minns den tiden som mycket rolig. Och mycket kreativ. Vi visade upp mindmapparna på möten istället för powerpointar, fyllde i och kompletterade tillsammans. Plötsligt kändes arbetsflödet mer visuellt. Vi kände oss delaktiga i processerna på ett nytt sätt. Dessutom var det kul.

Sen kom problemen. Det var svårt att söka i minneskartorna. De gick inte att dela. Att bocka av genomförda uppgifter var krångligt. Programmet tillät inte samarbete över nätet. Det var helt enkelt ett jättebra verktyg för att fånga idéer, men inte så bra för att hantera arbetsflöden. Så jag slutade använda programmet, gick tillbaka till powerpoint för presentationer och word för anteckningar, och letade efter projekthanteringsverktyg. De jag hittade var dyra och kändes klumpiga. Allt för mycket tid gick åt till administration. Det blev anteckningar i wordform igen. Och handen på hjärtat, egentligen är det inte heller något vidare system för uppföljning.

Nu har jag börjat mindmappa igen. Programmen har utvecklats, det finns en massa olika att välja mellan och jag känner att det visuella i tekniken hjälper tanken. Jag märker att jag har saknat det här arbetssättet. Den här gången ska jag använda tankekartorna på det som de är bra på, och inte försöka använda det som en universalmedicin mot alla krämpor. Det är i alla fall planen.

Att ändra sina arbetsrutiner är ingen liten sak. Så varför ens försöka? Jag tycker att potentialen i tankekartor fortfarande är stor. Att skapa och se samband mellan olika aktiviteter är inte alltid lätt. Att fånga och komma ihåg intressanta idéer och uppslag är en utmaning.

Det finns flera saker att tänka på när man skall börja använda tankekartor. De flesta program kostar, men erbjuder en gratis provversion. Det är viktigt att tänka på kompatibiliteten, se först efter vilka format som programmet kan exportera till. JPG och PNG är vanligast och erbjuds av de flesta, en del har också möjlighet att spara i PDF, RTF och/eller Word. Om det är gjort på rätt sätt kan du skriva ut, skicka vidare och använda materialet i ett ordbehandlingsprogram. Det finns program för att göra tankekartor direkt på nätet, vilket gör att du kan skapa kartor från vilken maskin som helst som har nätförbindelse. Tänk på att företaget kan gå i konkurs, spara kopior av viktiga kartor på din dator. Om du ska köpa ett program finns två modeller, en engångskostnad eller en prenumerationsmodell med årskostnad som garanterar att du alltid har den senaste versionen.

Online:

https://bubbl.us/
Lätt att använda, gratis. Lite begränsade funktioner. Helt bra att börja med.

Offline:

Mindnote lite (mac) (från app store)
Lätt att använda, gratis i lite-versionen. Fungerande grundfunktioner.

Freemind (windows, mac, linux)
http://freemind.sourceforge.net/wiki/index.php/Main_Page
Gratis, du laddar ner det och installerar på din egen dator. Kräver Java (gratis, och du har det antagligen redan på datorn). Utvecklas ännu aktivt, kraftfullt. Har olika moduler, du kan själv välja hur många funktioner du vill ha.

Xmind (mac, windows)
www.xmind.com
finns i gratis- och betalversion. Om du vill kunna exportera filer behöver du köpversionen. Kostar 79USD, eller 99USD för superversionen som har allt.