Kolumnen: Vad betyder delaktighet för unga?

27.11.2013 kl. 13:42
Nyligen hade jag förmånen att facilitera en del av evenemanget Globsol, där Pohjola-Nordens Ungdomsförbund är medarrangör. Globsol är ett forum som riktar sig till unga i åldrarna 16-25 och för samman unga människor från Sverige och Finland.

Temat för i år var migration och integration och syftet med Globsol är att arbeta för en ökad internationell solidaritet, därav namnet Globsol (global solidaritet).

Under den första kvällen pratade jag med en del av deltagarna och frågade dem vad de tyckte om evenemanget. Då sade en av deltagarna en väldigt viktig sak. Nämligen att det som fick hen att återkomma till Globsol och ta med sina vänner handlade om att bli hörd och tagen på allvar som 17-åring. En väldigt viktig och omskakande upplevelse kan jag berätta, efter att själv ha upplevt någonting ditåt i ungefär samma ålder.Detta med att det är viktigt att höra unga är något vi säkert alla har stött på, inte minst i föreningssammanhang, där man ofta funderar på hur man just ska få med unga i föreningsverksamheten. Men kombinationen av att bli hörd och tagen på allvar är viktigare än något annat för att ge unga en riktig upplevelse av vad det innebär att vara med, att räknas som en vuxen. Det är synd att så många som är under 18 år känner att man bara får bli hörd på låtsas istället för att beaktas som en likvärdig part i en diskussion.

Jag tror att en del av styrkan i konceptet på Globsol ligger i att seminarieprogrammet håller hög klass vad gäller talarnas kompetens och erfarenhet, att det är riktiga experter som håller i arbetsgrupperna man jobbar i under veckoslutet och att diskussionerna förs med respekt och riktiga argument. Att vara en del av en sådan gemenskap, där det inte spelar så stor roll om du är 16 eller 25 är fantastiskt tycker jag, då de flesta andra sociala sammanhang gör skillnad på hur gammal man är. 

Häri ligger också nyckeln för att få unga att bli och fortsätta vara aktiva också på andra håll. Unga vill vara med, men ingen gillar att bli hörd på låtsas. Jag uppmanar alltså alla föreningspampar där ute att verkligen reflektera över hur inkluderande just din förening är. Det är viktigt att man vågar ge unga riktiga verktyg för att påverka och komma med nya initiativ som tas på allvar – man kan inte bara vifta bort unga som unga och dumma eller låta dem höras på de vuxnas villkor.

En bra början är forum som Globsol där unga får ett utrymme att uppleva känslan av att skapa något nytt tillsammans, där makten ligger hos deltagarna och slutresultatet hänger på dem. Risken finns ju att det fastnar och att man börjar skapa fler sådana utrymmen, vilket undertecknad skulle vara bland de första att glädjas över.

 

--
Skribenten fungerar som ordförande för Pohjola-Nordens Ungdomsförbund, vars målsättning är att främja nordiskt ungdomssamarbete och möten mellan ungdomar. Läs mer på pnu.fi.