Äventyraren Aleko Lilius och rättskämpen Eirik Hornborg får egna biografier

03.10.2012 kl. 14:19
SFV lanserar två nya böcker i samband med bokmässan i Helsingfors i oktober. I biografiserien över bortglömda finlandssvenskar står denna gång Aleko Lilius och Eirik Hornborg i tur.
– Någon har sagt att varje människa borde få en egen levnadsskildring. Men minnet är kort. Den en gång framgångsrike och berömda människan sjunker på några decennier i glömska och blir en skuggfigur i det förflutna. Det är orättvist, säger ordföranden för SFV:s biografigrupp, Gustaf Widén.
En del av denna orättvisa försöker Svenska folkskolans vänner råda bot på genom den serie levnads­teckningar som år 2010 startade med Kjell Ekströms bok om konstnären Victor Westerholm.
– På bokmässan i oktober denna höst får serien alltså en uppföljning med Marit Lindqvists porträtt av den skrivande affärsmannen och äventyraren Aleko Lilius, och Anna Lena Bengelsdorffs biografi över den mångsidige historikern, politikern och sanningssägaren Eirik Hornborg.

Spännande och färgstarka personligheter
Enligt polisens adresskort var Aleko Lilius (1890-1977) bl.a. affärsman, järnvägskung, konsul, filmskådespelare, fabrikör, svindlare och författare. Hans liv var mycket mångskiftande och splittrat, och han levde i tur och ordning på nästan alla kontinenter. Under sitt 87-åriga liv skrev han tusentals artiklar, en bibliografi på sjutton böcker, såväl skönlitteratur som resereportage, samt två memoarböcker.
– I den finlandssvenska litteraturhistorien är Aleko Lilius ändå en fotnot. De som minns honom tänker mera på äventyraren, den sällsynt aktivt och företagsamma mannen vars olika projekt alltid hade något storstilat över sig. Marit Lindqvist förmedlar med sin djupdykning en mycket nyanserad och intressant bild av mannen bakom legenden, berättar Gustaf Widén.


Eirik Hornborg (1879–1965) var skolman, författare, publicist, och retoriker. Han var också en rättskämpe och sanningssägare som aldrig tvekade att höja sin röst då det gällde viktiga värden. Hans livsverk påverkade starkt Finlands politiska och andliga liv under en mycket lång tid.
– I tillägg vittnar Anna Lena Bengelsdorffs bok om hur Eirik Hornborg hann leva ett harmoniskt familjeliv, och hur det gick till då en känslig ung man sökte sin identitet och utvecklades till den hövding som så många i hans samtid upplevde honom som. Också hans äventyrslystne seglar- och resenärsida kommer fram i boken.

Fler biografier på kommande
Widén berättar att SFV framöver siktar på att publicera två eller tre volymer per år. På listan finns finlandssvenskar med de mest skiftande livsöden: författare, konstnärer, musiker, vetenskapsmän och äventyrare.
– Biografin som litterär konstform upplever en renässans på det svenska språkområdet just nu. Som genre är biografin förstås facklitteratur, men det pågår även en intressant diskussion kring det som utspelar sig i gränslandet mellan fakta och fiktion. Kanske ett friare, mera spekulativt grepp ibland ger en mer rättvis bild av objektet för studien, säger Widén.
Enligt Widén vill biografiserien lyfta fram ett finlandssvenskt kulturarv, som kanske alltför lätt nonchaleras i den virtuella tidens snabba informationsflöde.
– Tanken är ändå att texterna skall vara populärt hållna. De bygger inte på vetenskaplig grundforskning utan på skribentens eget intresse och engagemang. Vi har också lagt stor vikt vid illustrationsmaterialet.

--
Aleko Lilius – med äventyret i portföljen
ISBN 978-951-9087-11-5
Layout: Rabbe Sandelin
Pärm: Anders Carpelan

Eirik Hornborg – orädd sanningssägare och rättskämpe
ISBN 978-951-9087-12-2
Layout: Rabbe Sandelin
Pärm: Anders Carpelan

I bokhandeln före jul. Böckerna kan efter bokmässan även beställas direkt från SFV.