Sveps i nya lokaler i G18 - STARTEN är social träning för unga

19.10.2012 kl. 12:56
Huvudstadsregionens svenska ungdomsverkstad Sveps öppnade efter sommaren i nya lokaler i kulturhuset G18 i Helsingfors. De nya, större lokalerna effektiverar arbetet och möjliggör bättre tjänster till 16-28-åringar som behöver arbetslivs- och studieträning, eller träning i sociala färdigheter.

Sedan Svenskbygden besökte Sveps i början av år 2011 har en helt ny tjänst introducerats. I tillägg till verkstaden där man sysslar med arbetsträning finns nu också ”Starten”, som är så kallad lågtröskelverksamhet.
– Starten är till för dem som har svårigheter med dygnsrytmen och sociala situationer, berättar Tariku Ahlfors och Jana Kemeri, som ansvarar för verksamheten.
Jaana Kemeri och Tariku Ahlfors

Jana Kemeri och Tariku Ahlfors tränar unga i sociala färdigheter och regelbundet liv i den nya lågtröskelverksamheten "Starten”.

Det gäller t.ex. unga vars dygnsrytm förskjutits så mycket att de har svårt att komma upp ur sängen i tid, eller kanske isolerat sig i den virtuella världen till den grad att de småningom har svårt att orientera sig i ”levande livet”.
– För en del är det fråga om att hälsoproblem och mentala problem börjat visa sig. Vi är ändå inte läkare eller psykoterapeuter. Vi lär i stället ut vikten av ett regelbundet liv, och tränar människor i att ta hand om sig själva, berättar Ahlfors.
Målet är att de som deltar i Starten efter en tid antingen kan gå över till till Sveps verkstad, eller direkt till studie- eller arbetsliv. Träningsprocessen är individuellt planerad, men sker i grupp där gemenskapen betonas medan man tränar på de sociala färdigheterna.
– I gruppen diskuterar vi många olika teman; hemskötsel och huslig ekonomi, fysiskt och psykiskt välmående, effektiv tidsanvändning, fritid och intressen, människo­relationer och självförtroende, berättar Ahlfors. I träningen ingår även många exkursioner och besök. Just nu ber vi ungdomarna föra dagbok över sin tidsanvändning. Många blir förvånade över hur mycket tid som går åt till icke-produktiv tid framför skärmarna, berättar Ahlfors.
Starten samarbetar aktivt med den uppsökande verksamheten, och fungerar precis som verkstaden med non-stop antagning. Båda enheterna har tio platser, och då en plats blir ledig tas en ny ungdom in.

Recessionen ökar trycket
Linda Eräkangas, som är individuell handledare vid Sveps, säger att behovet av Sveps tjänster åtminstone inte minskat under den pågående recessionen.
– Vi har redan nu i september bara några platser lediga. Vi märker klart hur viktig roll Sveps spelar för den finlandssvenska ungdomen i huvudstadsregionen, och vi ser också samma oroväckande tecken som på den finska sidan – att marginalisering i många fall tycks gå i arv.
Enligt Eräkangas finns det nu unga som nästan hela sitt liv, d.v.s. från då de var små kring den förra ekonomiska recessionen i början på 1990-talet, upplevt ekonomiska trångmål och dystra framtidsutsikter.
– Under uppväxttiden var kanske endera eller till och med båda föräldrarna arbetslösa under långa perioder. Idag står den unga inför samma problem. Det hela blir lätt en ond cirkel där det mesta känns hopplöst. Det är också skäl att betona att risk för marginalisering finns i alla samhällsskikt, det är inte enbart ett fenomen bland mindre bemedlade.

Nya lokaler förbättrar Sveps tjänster
Verksamhetsledare Peter Rolin tar emot i administrationsvåningen, en våning ovanför Sveps verkstad. Tilläggskvadratmetrarna i det som tidigare var Schildts förlags lokaler gör stor skillnad för Sveps.
– Då Starten kom med i bilden från år 2011 blev det mycket trångt i de gamla lokalerna i Forumkvarteret. Många av oss satt nästan bokstavligen ”på varandra” i arbetsrummen, och det fanns inga nya utrymmen att ta till i fastigheten, berättar Rolin.
Även ungdomarna har utan större problem hittat till nya Sveps på Georgsgatan. Forumkvarteret låg visserligen precis i knutpunkten för buss- och järnvägstrafiken (vilket är viktigt eftersom Sveps betjänar Helsingfors, Vanda, Esbo, Grankulla och Kyrkslätt), men promenaden till G18 är ändå kort.
– Våra verksamhetsförutsättningar har alltså sett en ordentlig förbättring, den närmaste tiden skall vi ännu förbättra skyltningen och se över hisstrafiken, som nu delvis krockar med restaurangverksamheten i fastigheten.