De Angas Akademi är aktivitet, kunskap och upplevelser

17.12.2012 kl. 11:56
De Ungas Akademi är en enhet i SFV-äga Studiecentralen, som jobbar för att unga oavsett bakgrund skall få inflytande över sina liv och känna sig självständiga.

– Vi är inriktade på personlig utveckling, ledarskap, gruppdynamik och organisationsverksamhet. I verksamheten och i våra utbildningar lyfter vi också fram fram livslångt lärande och demokratiskt tänkande, berättar DUA:s enhetsledare Frida Westerback.
DUA är inte en speciellt gammal enhet, verksamheten började 1997. Frida Westerback har dock arbetat längst i enheten, sedan 2002. Hon har sett behovet av ungdomsinriktad verksamhet öka, speciellt på finlandssvenskt håll.
– Den finska motsvarigheten Nuorten Akatemia utgjorde impulsen till att skapa De Ungas Akademi. I början valde DUA liknande projekt som den finska organisationen och gjorde långt ”samma på svenska”. Rätt fort märkte man ändå att projekten och programmen måste anpassas för de finlandssvenska ung­domarnas behov – som dessutom kan se lite olika ut i de olika landsändorna.

Ledarskapsutbildning för högstadieelever är inte långsökt – vill man att entreprenörskap och företagsamhet inte blir tomma ord måste man börja i tid, säger Frida Westerback och Cecilia McMullen från De Ungas Akademi.

Verksamhetsproducent Cecilia McMullen berättar att DUA har hela Svenskfinland som verksamhetsfält, men att betoningen av naturliga skäl ligger i södra Finland då huvudkvarteret är beläget på Nylandsgatan i Helsingfors.
– Målgruppen är åldrarna 15 till 19. Ett av de större projekten just nu är ledarskapsprogrammet LedA, som fått mycket bra respons, berättar McMullen.
En utomstående kan tycka att ledarskapsutbildning för högstadie­elever låter lite långsökt, men Frida Westerback säger att entreprenörskap och företagsamhet – det vill säga de honnörsord som upprepas i framtidsdebatten – förblir tomma ord om man inte börjar i tid.
– Precis som den 17-årige entreprenören Kalle Ulff konstaterade på den föreläsning vi ordnande med UngMartha nyligen: går man ut gymnasiet och därpå studerar 4 till 5 år, för att först sedan börjar fundera på de här sakerna, är det ofta för sent.

Nätverkssamarbete viktigt
Föreläsningen med Kalle Ulff var ett exempel på den sorts nätverksverksamhet och samarbete som präglar organisationsvärlden idag. DUA samarbetar också med skolorna, och många av kurserna är inlemmade som en del av skolundervisningen.
DISA (Din Inre Styrka Aktiveras) är en metod, där man i grupp jobbar med att hantera negativa tankar och stress i vardagen. Man lär sig att identifiera negativa tankar och vända dem till något positivt, att tänka lösningsinriktat och man övar sig i att stärka den sociala förmågan och självförtroendet.
– DISA var ursprungligen riktat till flickor, men sedan hösten 2011 erbjuder vi även gruppverksamhet för pojkar i högstadiet. Metoden är den samma som i DISA, men innehållet är anpassat med pojkar som målgrupp. Resultaten har varit bra, berättar Westerback.
I tillägg till projekt och program för unga ordnar DUA även fortbildning och kurser för professionella inom ungdomssektorn, samt för organisations- eller kommunanställda.
– Som en liten och smidig organisation kan vi mycket fort förändra och utveckla vår verksamhet i samma takt som samhället förändras. Riktlinjerna bestäms i första hand av ungdomarnas egna behov och egna intressen.