SFV ser framåt: Sparbehov och ytterligare fokusering

04.03.2013 kl. 11:07
Då Johan Aura tillträdde som SFV:s kanslichef hösten 2011 fick han ett välskött hus i arv. Rätt snart visade det sig dock att många lovvärda satsningar gjorts i en mycket gynnsam samhällsituation, och att de sämre konjunkturerna skulle försämra SFV:s resultat avsevärt.
”Under 2012 klarnade bilden av SFV:s ekonomiska och finansiella läge tack vare att vi arbetat fram en snabbare och mer exakt intern rapportering. Det blev uppenbart att till exempel de stora satsningarna på Min Morgon, Axxell, G18, och Svenska Teaterns renovering innebar stora bördor för SFV, och att många av de här satsningarna dessutom skulle stå för stora utgiftsposter många år i framtiden. Då lågkonjunkturen nu märks tydligt i våra inkomster blir ekvationen mycket enkel och karg: utgifterna fram till 2015 är cirka nio miljoner euro större än inkomsterna”, berättar Johan Aura.
SFV:s utdelning och rörelsefrihet bygger nästan helt på avkastningen av SFV:s sammanlagda förmögenhet, vars värde idag uppskattas till omkring 130 miljoner euro. En allmännyttig organisation som SFV, vars uppgift är att stödja och entusiasmera finlandssvenska bildningssträvanden, kan tära på sitt grundkapital endast under mycket korta övergångsperioder.
– Om vi tvingas minska på förmögenheten krymper de utdelningsbara medlen, vilket inte är ett hållbart framtidsperspektiv. Vi måste helt enkelt få budgeten i balans för att SFV ska ha handlingskraft också i framtiden. Därför har vi ägnat år 2012, och kommer att ägna år 2013 till att se om vårt hus, och flytta tyngdpunkten från strukturer till verksamhet.
I klartext betyder det att de bolag och de verksamheter SFV är ägare eller huvudman för ekonomiskt skall kunna stå på egna ben. Johan Aura säger att ett rimligt krav är att de ska gå med nollresultat – i vissa fall rentav med vinst. Bolag som berörs är till exempel Axxell utbildning, och City Portal som producerar Min Morgon. Förlagsfusionen mellan Schildts och Söderströms, där SFV spelade en av de centrala rollerna, var också en del av denna strategi.

Johan Aura

Smal marginal för olönsam verksamhet
– En sund ekonomi är en förutsättning för all verksamhet. Som beskrivande exempel kan tas Axxell, som bildades för några år sedan genom att slå ihop en rad små och olönsamma utbildningsenheter. Verksamheten har snurrat vidare på nio orter, nitton verksamhetspunkter och i sjuttioåtta fastigheter, delvis genom att SFV årligen betalat ett stort koncernbidrag till Axxell. Som alla förstår kan det i dagens läge inte fortgå speciellt länge, säger Aura.
– SFV:s budget saneras också nu genom att vi säljer mindre viktiga hus i vårt fastighetsbestånd, som ett våningshus i Ekenäs och en affärsfastighet i Jyväskylä. Jag försöker fullfölja min företrädare Christoffer Grönholms uppdrag att koncentrera resurserna till kärnverksamheten, och jag har en enhällig styrelse bakom mig, säger Aura.
Med de åtgärder SFV nu genomför, bedömer Aura att budgeten kommer att vara i balans år 2015.

En del av strategiarbetet
Strävandena att balansera budgeten och fokusera verksamheten är intimt sammankopplade med det strategiarbete som SFV:s styrelse inledde redan innan det kärvare ekonomiska förutsättningarna uppdagades. I strategiarbetet utkristalliserades honnörsorden fokusera, prioritera, konsolidera och professionalisera.
– Under de goda åren kunde det hända att SFV valde att gå med i projekt och satsningar där kopplingen till SFV:s grundläggande uppdrag blev ganska löst. Nu väger vi varje projekt och hela vår verksamhet mot stadgarnas centrala syftesmål. Det innebär alltså olika val, men också att vi måste välja bort saker. Konsolideringen och professionaliseringen innebär en vettig förmögenhetsförvaltning, och att allt vi gör skall göras på högsta professionella nivå, berättar Aura.

Även skärpa i utdelningspolicyn
Även föreningens stipendie- och utdelningspolicy skall följa grundtanken i SFV:s verksamhet. Styrelsen tar framöver årligen ställning till de kriterier som skall gälla för beviljande av understöd, och idén är att SFV:s stipendier, understöd och priser alltid skall återspegla kärnuppdraget som handlar om bildning, kunskap och kultur.
– Det här hänger i förlängningen också ihop med vårt fortsatta arbete att göra arbetsfördelningen mellan de olika finlandssvenska fonderna tydligare. SFV har i år flyttat över studiestipendierna till Svenska studiefonden (se sidan 38), och valt att stöda t.ex. Finlandssvensk Idrott med en klumpsumma, så att idrottsföreningarna kan söka stöd direkt därifrån, berättar Aura.
De som söker understöd skall alltså i framtiden inte behöva tvivla på om de sökt understöd från rätt instans, eller tvingas fylla i ansökningar på en massa olika ställen. Samtidigt blir behandlingen av ansökningarna proffsigare, då rätt människor utvärderar ansökningarna.

Ny öppenhet
SFV har under Johan Auras tid vid rodret medvetet strävat till större öppenhet. SFV:s olika processer och motiveringarna till besluten – också tråkigare sådana – redovisas snabbare och öppnare.
– Det är ingen idé att panta på information idagens värld, det mesta kommer ändå ut. Till en del kan vi i nuläget vara mer öppna även för att våra interna system småningom blivit mer strömlinjeformade. Vi vet helt enkelt mer om var vi ligger under en given tidpunkt. Som målsättning för de kommande två åren har vi ännu att i större detalj redovisa till exempel för hur de olika donationsfondernas medel används.
En annan aspekt av den nya öppenheten är att nomineringarna till SFV:s priser och medaljer i år för första gången skedde öppet – i år kunde vem som helst nominera kandidater för SFV:s folkbildningspris, kulturpris, brobyggarpris samt Folkbildnings- och Hagforsmedaljen.