Nya kriterier för SFV:s bidrag och stipendier

06.11.2013 kl. 11:26
När man i februari år 2014 ansöker om bidrag och stipendier från SFV, lönar det sig att bekanta sig med de nya tyngdpunktsområdena. Även SFV:s vistelsestipendier har förnyats.

Som grund för de nya tyngdpunktsområden som gäller 2014 står den nätbaserade brainstorming som SFV lät göra våren 2013.

– Nu önskar vi alltså att bidragsansökningarna handlar om de önskemål som kom fram då deltagarna i brainstormingen fick säga sitt, berättar Viveka Åberg, som ansvarar för SFV:s bidrags- och stipendieverksamhet.

En hel del av tyngdpunktsområdena sammanfaller också med de resultat som kommit fram i de senaste Pisa-undersökningarna gällande skolresultaten i finlandssvenska skolor. SFV kommer därför bl.a. att rikta bidrag till nytänkande projekt som gäller läs- och skrivfärdighet. Här ser man gärna samarbete med bibliotek eller andra samarbetspartners.

– Också stärkandet av den muntliga uttrycksförmågan betonas, berättar Åberg.

Övriga tyngdpunktområden gäller projekt som syftar att förmedla eller stärka den finlandssvenska identiteten och kulturen, samt samarbete över språkgränser, även nordiskt samarbete.

– Samarbetet över språkgränserna gäller inte enbart svenskan och finskan i Finland. Vi ser gärna också ansökningar som gäller nordiska samarbetsprojekt med mål att höja värdet av att kunna svenska, projekt som förbättrar attityden till svenskan i Finland, eller projekt som stärker svenska språket hos tvåspråkiga, eller finska språket hos enspråkigt svenska, berättar Åberg.

Övriga bidrag och stipendier som förr
I tillägg till tyngdpunktsområdena kan enskilda personer precis som förr hos SFV ansöka om bidrag för fortbildning, auskultering eller litteraturanskaffning. Och organisationer och enskilda bl.a. för arrangerandet av evenemang inom bildning och kultur.

– SFV beviljar däremot inte bidrag för lägerskolor eller klassresor, med undantag för resor inom ramen för det nya tyngdpunktsområdet nordiskt samarbete. Det lönar sig att bekanta sig med de detaljerade kriterierna på vår webbsida.Utgående från den nätbaserade brainstorming som SFV gjorde våren 2013 har styrelsen fastställt nya tyngdpunktsområden för utvecklingsprojekt.

I sammandrag:
Då SFV beviljar bidrag och stipendier 2014 beaktas speciellt nytänkande och nya, innovativa projekt inom nedanstående områden:

  • Läs- och skrivfärdighet. Stärkande av läs- och skrivfärdigheten, gärna i samarbete med bibliotek eller andra samarbetspartner.
  • Muntlig uttrycksförmåga. Stärkande av den muntliga uttrycksförmågan.
  • Finlandssvensk identitet. Projekt i syfte att förmedla eller stärka den finlandssvenska identiteten och kulturen.
  • Samarbete över språkgränser.

Läs de övriga kriterierna på bidrags- och stipendiesidan.

Även SFV:s vistelse­stipendier förnyas

SFV:s vistelsestipendier för en sommarvistelse på Lillholmen i Västanfjärd och Beijarholmen i Barösund förnyas. Den största nyheten är att även barnträdgårdslärare och bibliotekarier kan ansöka, och nästa år delas sommarvistelsestipendierna därför upp på två perioder. Ansökningstiden för vistelsestipendierna är januari. Ansökningar tas emot via en elektronisk blankett på www.sfv.fi/ansokan, där man också hittar mer information.

Beijarholmen  
Lärare 15.5–14.7.2014
Barnträdgårdslärare (NYHET) 16.7–15.9.2014
   
Lillholmen  
Kulturarbetare 15.5–14.7.2014
Bibliotekarier (NYHET) 16.7–15.9.2014
   
Ansökningstiden är hela januari 2014. Till ansökan.