Ny plan för Svenska folkhögskolan i södra och sydvästra Finland

22.04.2014 kl. 14:02
Nu finns en färdig plan för att slå ihop Folkhögskolan Axxell, Västra Nylands folkhögskola och Borgå folkakademi. Upprinnelsen till planen finns i statsmaktens önskan att sammanföra läroinrättningar till större helheter, och den allt svårare ekonomiska situationen för de tre enskilda läroinrättningarna.

Nu finns en färdig plan för att slå ihop Folkhögskolan Axxell, Västra Nylands folkhögskola och Borgå folkakademi. Upprinnelsen till planen finns i statsmaktens önskan att sammanföra läroinrättningar till större helheter, och den allt svårare ekonomiska situationen för de tre enskilda läroinrättningarna.

Svenska folkskolans vänner genomförde hösten 2012 utredningsarbetet ”En livskraftig svenskspråkig folkhögskolverksamhet”. I utredningen kartlades folkhögskolverksamhetens syfte, lagstiftning, finansiella grunder samt tre svenskspråkiga folkhögskolors ekonomiska situation och verksamhet. Utredningen rekommenderade ett intensifierat samarbete mellan de tre folkhögskolorna, med sikte på att grunda en gemensam större svenskspråkig folkhögskola.

Efter att rapporten publicerats beslöt de tre upprätthållarna att utreda möjligheterna att grunda en gemensam svenskspråkig folkhögskola i södra och sydvästra Finland. Rektor Timo Heinola, som lett den första utredningen, fick också detta uppdrag. Till sitt stöd hade han en referensgrupp som bestått av Kerstin Romberg, Bodil Selenius, Lena Johansson, Anita Sjöholm, Henrika Nordin och Beatrice Wahlström.

Tidtabellen för att skapa den nya folkhögskolan är mycket snäv på grund av statsmaktens krav. Ansökningarna för den nya skolan bör lämnas in i augusti 2015, den nya statsandelslagen träder i kraft i början av år 2016, och de nya upprätthållartillstånden och tillstånden att ordna utbildning träder i kraft senast den 1.1.2017.

Den nya sammanslagna folkhögskolan får enligt Heinolas plan en stark humanistisk, svenskspråkig profilering, men kommer också att erbjuda tvåspråkiga studiemiljöer och fästa speciell uppmärksamhet vid multikulturell verksamhet. Vid sidan av det traditionella nordiska samarbetet betonas ett utbildningssamarbete med de baltiska länderna, Ryssland och övriga östersjöländer.

Ett naturligt andligt arv är södra och sydvästra Finlands unika kustområden och skärgård, med sin levande kultur och med olika konstformer. I utbildningen kommer man att betona studier i och utvecklandet av konstens olika former, kommunikation samt den gemensamma miljön.

I det första skedet kommer utbudsprofilen att följa redan existerande och förverkligade utbildningar. Verksamhetens volym är 14 500 studerandeveckor, till vilket kommer s.k. tiondeklassverksamhet som sker utanför det fria bildningsarbetets ramar. Till volymen blir den nya folkhögskolan den största i Finland som koncentrerar sig på fritt bildningsarbete.

För den nya skolans administrativa form presenterar Timo Heinola inget definitivt förslag. I planen presenteras aktiebolag eller stiftelse som jämbördiga alternativ. Viktigt skulle ändå vara att de tre parterna når enighet i denna fråga innan upprätthållaransökan till staten lämnas in 2015. Det gemensamma arbetet för att skapa den nya folkhögskolan bör enligt Heinola alltså inledas redan i augusti 2014.

Rapporten: Svenska folkhögskolan i södra- och sydvästra Finland – En plan för hur den nya folkhögskolan skapas