SFV delade ut priser, medaljer och stipendier

26.03.2015 kl. 09:49
SFV delade 25.3 under sin vår- och utdelningsfest ut tre pris, nio medaljer, fem svensklärarstipendier och fyra vistelsestipendier. Utdelningen skedde i SFV:s kulturhus G18 i Helsingfors.

SFV: största pris är Kulturpriset som utdelas ur ur Signe och Ane Gyllenbergs fond,  instiftad år 1965 av kommerserådet Ane Gyllenberg. Priset ges enligt statuterna ”för väl utförd gärning Finlands svenska kultur till fromma”. Prisets storlek är femtontusen euro. Kulturpriset år 2015 gick till Folke Gräsbeck.

Folke Gräsbeck vann som 17-åring I pris i Maj Lind-tävlingen, i slutskedet av studierna för Tarmo Huovinen vid Åbo konservatorium. Han har gjort ett flertal studieresor till London, och studerade där privat för Maria Curcio-Diamand. Vid Sibelius-Akademin blev han ordinarie lektor som ackompanjatör 1985, musikmagister 1997 och musikdoktor 2008. 

Folke Gräsbeck har framfört 399 av Jean Sibelius cirka 600 kompositioner, av dem 90 som uruppföranden. Han är en av huvudartisterna i The Sibelius Edition, en internationell skivserie omfattande 68 cd-skivor. Hans 24 skivor i denna serie spelades in under en intensiv period 1996–2010, där bland annat pianokvintetten av American Record Guide fick epitetet ?”Den bästa inspelningen”. Han har utnämnts till ”Artist of the Year 1999” av the UK Sibelius Society. Han tilldelades år 2009 förtjänstkorset av Finlands Lejonorden, och år 2014 fick han Sibelius-medaljen. 
Folke Gräsbeck är också med stort engagemang konstnärlig ledare för den sympatiska, småskaliga festivalen Sibelius-dagarna i Korpo. Han har ställt sina pedagogiska kunskaper till förfogande vid många av Martin Wegelius-institutets sommarkurser.


Folkbildningspriset instiftades 1942 på initiativ av skolrådet John Österholm. Prissumman är tiotusen euro. Folkbildningspriset 2015 gick till Eivor Sommardahl.

Sommardahl har arbetat som språkvårdare vid Institutet för de inhemska språken i över trettio år. Hennes djupa och helhjärtade engagemang för svenskan i Finland har sträckt sig långt utöver det som hör till tjänsten. Hon har inriktat sig på språkstimulerande projekt i de svenska skolorna i hela Finland och på myndigheternas språkbruk. 

Av de mest betydande projekten kan nämnas bl.a. Språkrum och föredragsturnén ”Läsglädje – varför och hur?” samt hennes engagemang för ett klarare och begripligare språk i myndigheternas texter. Hennes förtjänstfulla arbete kommer att ha långvariga och stärkande samhälleliga effekter det svenska språket till fromma.
Christoffer Grönholms pris instiftades av SFV:s styrelse 2012, och bör enligt statuerna delas ut som ett kulturpris till en lärare som undervisar svenska i en finskspråkig läroinrättning. Prissumman är tiotusen euro. 


Christoffer Grönholms pris år 2015 gick Paula Rossi som aktivt arbetar för att visa på de starka banden över språkgränsen och mellan den finska och svenska kulturen.

Hennes sakkunnighet övertygar alla lyssnare och hennes brinnande intresse smittar av sig på åhörarna. Paula Rossi har utbildat blivande svensklärare vid Uleåborgs universitet och varit handledare för över trehundra pro gradu-avhandlingar som behandlat svenskundervisningen i Finland. Hon medverkar i många olika projekt, av vilka kan nämnas Tvåspråkigheten och det mångkulturella Finland och Kulturell och språklig identitet hos gårdagens och dagens svenskspråkiga Uleåborgare. 

Bland Paula Rossis många förtroendeuppdrag kan nämnas medlemskapet i den operativa styrgruppen för Svenska nu. Hon är också Svenska kulturfondens delegationsmedlem. 


Folkbildningsmedaljen
SFV:s Folkbildningsmedalj delas ut sedan SFV:s 80-årsjubileum år 1962, och skall enligt statuterna tillfalla ”en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska”.  Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

Den första Folkbildningsmedaljen gick till konstnär Håkan Ahlnäs, Nykarelby.
Håkan Ahlnäs är bildkonstnär och har hållit konstutställningar i Nykarleby, Vasa, Helsingfors, Stockholm och St. Petersburg. Han är också verksam som författare, och som kulturbyggare på många områden. Håkan Ahlnäs är en folkbildningsaktivist och kulturarbetare vars engagemang och genompositiva attityd är en stor tillgång i den region där han är verksam.

SFV gav i år en Folkbildningsmedalj till seniordansledare och utbildare Kate Björkman från Helsingfors. Kate Björkman har varit en drivande kraft bakom seniordansen i Finland och arbetat med att sprida den som motionsform i Svenskfinland. Hon har hållit kurser, samt informerat och inspirerat andra ledare att starta seniordansgrupper. Björkman har efter flera kurser i Tyskland översatt internationella danser till svenska, och inom Seniordansförbundet utarbetat ett utbildningsprogram, som hon även presenterat på finska. Björkman leder fortfarande en aktiv seniordansgrupp i Helsingfors.

Den tredje Folkbildningsmedaljen år 2015 gick till museitjänstemannen och guiden Jarmo Kujala, St: Karins. Jarmo Kujala är en eldsjäl inom den åboländska kulturmiljön och har bland annat arbetat för Sagalunds museistiftelse med Sagalunds arkiv och bibliotek i Kimito, och som huvudguide vid Sagalunds museum i över tjugo år. Kujala är även engagerad i teater- och musiklivet på Kimitoön, och har både uppträtt i, och regisserat amatörteater.

Den sista Folkbildningsmedaljen år 2015 gick till bibliotekarie Lisbet Ruth, Esbo. 
Lisbet Ruth har haft flera uppdrag inom bibliotekssektorn, där hon verkat aktivt för ett levande nordiskt samarbete och fört fram finlandssvensk litteratur i nordiska sammanhang. Lisbet Ruth har dessutom haft en viktig roll i att modernisera bibliotek och har exempelvis deltagit i byggandet av ett virtuellt, nordiskt bibliotek. Hon har även lett arbetet med att sammanställa SFV:s boksamling till ett ändamålsenligt bibliotek.

Lisbet Ruth, Jarmo Kujala, Kate Björkman och Håkan Ahlnäs.


Hagforsmedaljen
SFV:s Hagforsmedalj delades första gången ut på SFV:s 100-årsjubileum år 1982. Enligt statuterna ges medaljen ”som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland”. Även till den medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

Den första Hagforsmedaljen gick till läkare Jouko Arranto från Uleåborg.
Jouko Arranto har länge arbetat för den svenska kulturen i Uleåborg, bland annat som mångårig ordförande för Svenska privatskolan i Uleåborg och för Svenska kulturens vänner i Uleåborg. Arranto har också varit en av de drivande krafterna bakom den svenskspråkiga barnträdgårdens och skolans utveckling.

Hagforsmedaljen gick också till akademilektor och historiker Tom Gullberg, Vasa. 
Tom Gullberg har på olika sätt arbetat för svenskan i Finland och innehar för tillfället tjänsten som lärarutbildare vid Åbo Akademi. Han har tidigare varit rektor för specialiseringslinjen vid Gymnasiet Svenska Normallyceum i Helsingfors. Gullberg är läromedelsförfattare och sakkunnig i frågor som gäller nationella och regionala identiteter, och i tillägg kolumnist, och aktiv inom den finlandssvenska förenings- och organisationsvärlden. 

Hagforsmedaljen tilldelades lektor och forskare Kaj Palenius, Jakobstad. 
Kaj Palenius har ägnat sitt yrkesverksamma liv åt arbete för den svenskspråkiga barnträdgårdslärarutbildningen. Han har axlat olika roller allt efter utbildningens föränderliga behov; lektor, tillförordnad rektor, utbildningsledare och lokal chef. Trots att forskning per definition inte ingått i hans tjänstebeskrivning, har han varit medförfattare till ett flertal artiklar. 

SFV:s Hagforsmedalj tilldelades utredningsansvarig Björn Sundell, Helsingfors. 
Björn Sundell är sedan 2009 utredningsansvarig vid tankesmedjan Magma. Före det verkae han länge som ledarskribent och ekonomijournalist vid Hufvudstadsbladet. Sundell har bakgrund i näringslivet och har arbetat för bland annat Näringslivets Delegation EVA, Wärtsilä och Tv-nytt.

Den sista Hagforsmedaljen år 2015 tilldelades universitetslärare, docent Maria Österlund, Åbo. Maria Österlund forskar och undervisar i litteraturvetenskap vid Åbo Akademi och föreläser flitigt runtom i Norden. Hon är särskilt engagerad i den finlandssvenska barnlitteraturen, och sprider kunskap om den både bland sakkunniga och bland den breda allmänheten. Österlund är även sedan 1990-talet barnbokskritiker vid Hufvudstadsbladet, och skriver också annan litteraturkritik.

Hagforsmedaljörerna Maria Österlund, Björn Sundell och Tom Gullberg. Jouko Arranto och Kaj Palenius kunde inte närvara vid utdelningen.


Svensklärarstipendierna

SFV har sedan år 2003 tillsammans med Svensklärarna i Finland r.f. delat ut stipendier till svensklärare i de finskspråkiga skolorna. I år premierades fem mottagare med ett stipendium på 5000 euro var. 

Det första stipendiet gick till Katri Granö, vid Turun ammatti-instituutti.
Katri Granö har med knappa resurser lyckats skapa en aktiv språklig verksamhet även utanför klassrummet, och hennes studerande har fått möjlighet att språkbada i äkta miljöer. Hon har planerat och genomfört flera projekt med anknytning till svenska i arbetslivet: elevutbyten, inlärningsplatser, skärgårdsprojket och TOKI-projektet för ökat intresse för det andra inhemska språket.

Ett svensklärarstipendium gick även till Kim Lindblad vid Humanistinen ammattikorkeakoulu. Kim Lindblad hör till de lärare som inspirerar och motiverar både studerande och kolleger. Han är aktiv i samarbetsgruppen HOPPET, det vill säga samarbetsgruppen för svensklärarna vid finska yrkeshögskolor, och han organiserar seminarier, kurser och studieresor till alla nordiska länder. De som nominerat Lindblad beskriver honom som effektiv, positiv, glad, omtänksam och anspråkslös.

Nästa svensklärarstipendium gick till Joanna Ovaska, som arbetar i Etu-Töölön lukio.
Joanna Ovaska är en aktiv och innovativ utbildare och svensklärare, som har ett brett kontaktnät med olika organisationer som Utbildningsstyrelsen, Svensklärarna i Finland och Svenska nu. Hon har experimenterat med och utvecklat digitalt material och aktivt deltagit i olika nätverk, bland annat gällande läroplansarbete, databanken för muntlig examen i gymnasiet, och olika internationaliseringsprojekt. 

SFV:s svenslärarstipendium 2015 tilldelades också Marko Paasonen, vid Kulosaaren yhteiskoulu. Marko Paasonen är en motiverande, inspirerande och uppfiningsrik svensklärare, som via sin kariär som läroboksförfattare skapat ett stort kontaktnät. Han har lockat sina studerande att fortsätta med sina studier i Sverige, och han kan konsten att även motivera elever med svagare språkkänsla. I sitt arbete är Paasonen redo att pröva på allting nytt, och samarbetar dessutom vid sitt gymnasium över ämnesgränserna. 

Det sista svensklärarstipendiet år 2015 gick till Sirpa Sipola, vid enheten för språktjänst vid Vasa universitet. Sirpa Sipola undervisar finskspråkiga ekonomistuderande och humaniorastuderande som går den obligatoriska kursen i det andra inhemska språket. Med sitt lärogrepp gör hon svenskan levande, och genom att visa att svenska används och behövs i det tvåspråkiga Vasa med omnejd inspirerar hon studerande att våga öppna munnen på svenska. Med tandemmetod samarbetar hon regelbundet med de finskspråkiga studenterna från Åbo akademi. Och svenskspråkiga lärarstuderande från Åbo akademi och finskspråkiga ekonomistuderande och humaniorastuderande träffar under hennes regi varandra för att träna på sin finska och svenska. 


SFV:s vistelsestipendier
I enlighet med donatorn Birgit Ekbergs instruktioner ger SFV årligen möjlighet att söka ett stipendium som ger finlandssvenska lärare möjlighet till en sommarvistelse på Beijarholmen i Barösund, Ingå.  I år delades stipendiet för andra gången upp i separata perioder för lärare, och för barnträdgårdslärare.
Lärarstipendiet för perioden 15 maj till 14 juli tilldelas i år Katri Vepsä, rektor vid Västra Nylands folkhögskola i Karis.
Barnträdgårdslärarstipendiet för perioden 16 juli till 15 september tilldelas i år Mikaela Lemström, barnträdgårdslärare vid Svenska förskolan i Sjundeå kommun.

SFV ger också årligen ett stipendium med möjlighet till en sommarvistelse på Lillholmen i Västanfjärd, Kimitoön. Också här delas sommaren upp i två perioder: en för kulturarbetare på det finlandssvenska kulturfältet, samt en för bibliotekarier. 
I år gavs kulturarbetarstipendiet för perioden 15 maj till 14 juli till Hellen Willberg, skådespelarare vid Svenska Teatern.
Bibliotekariestipendiet för perioden 16 juli till 15 september tilldelades Siv Österman, bibliotekarie vid Yrkeshögskolan Novia i Åbo.


Sonja Fräki, piano och Annemarie Åström, violinMusikinslag: Annemarie Åström, violin och Sonja Fräki, flygel.


?Henrik Wikström, flygel, Fred Negendanck och Riko Eklundh, sång.