Folkbildningsmedaljen 2024

Folkbildningsmedaljen har sedan SFV:s 80-årsjubileum 1962 delats ut till en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

Sonja och Patrik Bengtfolks, specialklasslärare, Ekenäs

Genom att varannan sommar viga sitt sommarlov till att arrangera Skärgårdens bokfest är lärarparet Sonja och Patrik Bengtfolks värda en eloge för sitt ideella engagemang. De har genom sitt privata initiativ och arbete lyckats skapa ett småskaligt och icke-kommersiellt alternativ till stora bokmässor. Det välorganiserade evenemanget på den mytomspunna åboländska ön Jurmo har sedan starten 2015 blivit en omtyckt samlingspunkt med personlig touch. Med stor gästfrihet värnar lärarparet om att sommargäster, författare, öbor och seglare får förenas kring kvalitativ litteratur och unik skärgårdskultur.

Eva-Lott Björklund, musikpedagog och kompositör, Kronoby

Med musiken som redskap har Eva-Lott Björklund gjort en fin insats i Österbotten som körledare, tonsättare och inspiratör. Av särskild betydelse var hennes nästan två decennier långa arbete med unika Veteransångarna, kören bestående av enbart krigsveteraner, som framträdde på fester, skolor, boenden och veteranbegravningar. Hennes omsorg om sångarna att få mötas och sjunga berör; vid deras tilltagande ålder och sviktande hälsa höll hon personlig kontakt med var och en av dem, och flyttade vid behov repetitioner till vårdcenter och hem enligt ett eget kaveria ei jätetä-kall. 

Kjell Ekholm, redaktör och musiker, Ekenäs

Ett stort engagemang för populärmusik går som en röd tråd genom Kjell Ekholms gärning. Parallellt med sitt arbete som musikjournalist har han gjort en betydande insats för musik, lokalhistoria och musikhistoria i Västnyland. Han är en känd radioprofil, och har bland annat varit med om att starta radio X3M och organisera Finlands deltagande i Eurovision Song Contest. Därutöver kan nämnas medverkan i bandet Paul Oxley’s Unit och böckerna ”Från UGT till X3M”, ”Gnägget på Stallören” och ”De gyllene åren”.

Britt-Marie Juup, djurskyddsaktiv, företagare, pensionär, Åbo

Britt-Marie Juups livslånga engagemang för djurens rättigheter och en ren skärgård är värt största respekt. I snart 60 år har hon som frivillig jobbat för Åbo djurskyddsförening med uppdrag där hon mötts av struptag och gevärsmynning, kört tiotusentals kilometer, samt  jourat på djurens nödcentral och ambulans. Juup är den första kvinnliga hedersmedlemmen vid Håll Skärgården Ren r.f. och blev den första anställda vid KLARA - Skärgårdens Renhållning Ab 1989. Juup har under årtionden outtröttligt spridit kunskap och bildning om djur och natur också i medierna.

Henrika Nordin, verksamhetsledare, Pernå

Henrika Nordin har aktivt lyft Bildningsalliansen rf till en självskriven plats i det omfattande nationella och statliga maskineriet där grunden för den fria bildningen i Finland läggs. Ett arbete som kräver stark målmedvetenhet för att också de finlandssvenska specialbehoven ska beaktas. Nordins hjärta brinner för inkludering av nyfinländare, hållbarhet och välmående. Nordin har också en bakgrund som rektor för Folkakademin i Borgå, verksamhetsledare för Kvarnuddens kursgård i Pernå och lärare vid Kotka svenska samskola.


Hagforsmedaljen 2024

HAgforsmedaljen med Johan Fridolf Hagfors

Hagforsmedaljen har sedan SFV:s 100-årsjubileum 1982 delats ut som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

Ebba Carling, FM, jobbonär, Petalax

Ebba Carling är en bildningsmänniska med stort hjärta. Hennes fokus har varit medmänniskorna: under ungdomsåren som missionär och lärare i dåvarande Zaïre, genom yrkesgärningen som rektor vid Närpes vuxeninstitut, och på senare år i insatserna som diakon efter pensioneringen från rektorsuppdraget. Hon har särskilt sett till de marginaliserade och dem som hotas av marginalisering bland ensamma invandrare och seniorer. Förutom poesi i olika sammanhang har hon också skrivit boken ”Jag har en bror men han är död” om sin egen sorgeprocess, en välskriven bok som fick ett gott mottagande.

Alexandr Foy, samhällsaktivist, Helsingfors

Alexandr Foy har gjort en stor insats för att inkludera flyktingar, framför allt från krigets Ukraina, i det finländska samhället. Genom hans initiativ har Helsingfors stad satsat på undervisning i svenska för ukrainska barnskötare, som sedan får anställning vid stadens daghem. Foy föddes i Sankt Petersburg, flydde undan Putinregimen 2012 och är sedan 2013 bosatt i Finland. Tidigt fascinerades han av nordisk kultur från vikingar till mumintroll, och för honom är det självklart att svenska språket ska vara ett reellt alternativ för flyktingar som söker sig till Finland.

Ulla Granfors, rektor emerita, Vasa

Ulla Granfors engagemang för språk och kultur har genomsyrat hennes yrkesgärning och många förtroendeuppdrag. Som modersmålslärare, rektor och lärarutbildare arbetade hon under flera årtionden med passion och hög professionalitet för det svenska språket bland ungdomar och lärarstuderande, och var också ordförande för Modersmålslärarföreningen. De högklassiga estetiska programmen i bildkonst och musik som utvecklades under hennes tid vid Vasa övningsskolas gymnasium betjänade även lärarutbildningen och påverkade därigenom utbildningsfältet i hela Svenskfinland. I lokalpolitiken har Ulla Granfors fortsatt som oförtruten försvarare av det svenska språket, utbildningen och kulturen.

Agneta Möller-Salmela, läsinspiratör, specialbiblioteksfunktionär, Hangö

Läsinpiratören Agneta Möller-Salmelas outtröttliga insats för att främja läsning och kreativitet är en enastående livsgärning. Hangömodellen som Möller-Salmela själv skapat är ovärderlig och erbjuder årligen stadens skolklasser och lärare en oerhört stor mängd besök till biblioteket. Det muntliga berättandet där lärande och lek smälter samman i riktiga fysiska miljöer är värdefullt, och de magiska temabaserade rummen är byggda av läsinspiratören själv med återvinning som ledstjärna. Detta systematiska arbete som pågått i tjugo år främjar även jämlik utbildning för alla barn.

Martin Segerstråle, kapellmästare och pianist, Sibbo

Martin Segerstråle intog redan som ung en synlig plats inom det musikaliska i sin hemstad Åbo. Inom ramen för sin profession har han med framgång verkat som kapellmästare på Åbo Svenska Teater, Tampereen Teatteri och Svenska Teatern samt som kapellmästare och pianist på Nationaloperan. Han har dirigerat bland annat Studentkören Brahe Djäknar vid Åbo Akademi och leder nu den nygrundade damkören Lux Aurea och Sångarbröderna i Sibbo. Segerstråles gärning omspänner allt från en hög professionell nivå till att hålla liv i folkliga traditioner.