Vistelsestipendier 2022

Vistelsestipendium för författare på Biskops Arnö

Vistelsestipendiet berättigar till en tre veckor lång vistelse på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö i Bålsta, Sverige.

Vistelsestipendiet för författare på Biskops Arnö tilldelas

Rosanna Fellman, poet, Åbo.

Estradpoeten och skribenten Rosanna Fellmans uppkäftiga spoken word-influerade dikter blottar samhällets marginaler och avigsidor. Ständigt beredd att sparka uppåt, skriver Fellman innerligt passionerad, politisk och privat dikt med kraft att ruska liv i läsaren.

 

Beijarholmen

I enlighet med donatorn Birgit Ekbergs instruktioner ger SFV årligen möjlighet att söka vistelsestipendium som ger möjlighet till en sommarvistelse på Beijarholmen i Barösund, Ingå. Mottagarna skall enligt reglerna vara undervisande personal inom småbarnspedagogiken, inom den grundläggande utbildningen eller inom andra stadiets utbildning.

För vistelse under perioden 15.5–14.7.2022:
Agneta Lundmark…
och Sara Razai, som båda arbetar i Helsingfors.
Minna Beijar, förskolelärare i språkbad i daghemmet Lokki i Helsingfors, för vistelse under perioden 16.7−15.9.2022.
 

Lillholmen

Hemmanet Lillholmen i Västanfjärd på Kimitoön testamenterades till SFV år 1970 av justitierådet Walter Backman. Vistelsen skall enligt reglerna tillfalla en kulturarbetare, en bibliotekarie eller en pedagog inom den fria bildningen. 

Inga-Lill Leskinen-Sundqvist, språklärare i svenska som främmande språk från Borgå, för vistelse under perioden 15.5–14.7.2022.

Gunnar Högnäs, informatiker, Åbo, för vistelse under perioden 16.7−15.9.2022.
 

Skrivarstipendium för lärare

Syftet med Skrivarstipendium för lärare är att ge lärare verktyg att aktivt delta i det offentliga samtalet om skola och utbildning. Stipendiemottagaren får kostnadsfritt delta i den fem dagar långa skrivarkursen Lärare skriver på Nordens Folkhögskola Biskops Arnö i Sverige.

Christina Mickos, lektor i Lovisa gymnasium
Sandra Lillqvist, ämneslärare i grundskolan i Norsen, Helsingfors.