Folkbildningsmedaljen 2022

Folkbildningsmedaljen har sedan SFV:s 80-årsjubileum 1962 delats ut till en eldsjäl som spridit kunskap och bildning genom ett ideellt engagemang på svenska. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

 

Göran Backman, kulturskapare inom historia och musik, pensionerad rektor, Oravais. Genom sitt brinnande engagemang inom Oravais historiska förening har Göran Backman tillsammans med välvilligt hjälpande händer byggt upp en tidsbeskrivande historisk miljö som återspeglar livet i Oravais på 1700- och 1800-talet. Turister och skolklasser besöker årligen denna beaktansvärda plats och tar del av dramapedagogiska upplevelser på området i form av tidsresor, äventyr och guidningar.
Christoffer Holm, manusförfattare, skribent och doktorand, Åbo. Som skicklig manusförfattare har Christoffer Holm och hans team genom sina teater- och filmprojekt lyckats få människor att stanna upp, ifrågasätta och se på det förflutna och vår samtid ur nya perspektiv. Dokumentärfilmen om Harparskoglinjen har idag nått runt en halv miljon finländare. Genom den och övriga dokumentärhistoriska film-och teaterprojekt förmedlar Christoffer Holm en bildningsgärning både till allmänheten och skolor ur nya synvinklar.
Tomy Karlsson, pensionerad redaktör, Hangö. Som en sann lokalhistoriker har Tomy Karlsson skrivit otaliga böcker i form av bildverk, bokserier, forskningsböcker och, inte att förglömma, en humoristisk upplaga om östersjöskepparen Arthur Fagerström , ”Päron-Pålle – ett Hangöoriginal”. För stunden arbetar han med sin tjugosjunde lokalhistoriska Hangöbok, del femton i serien ”Hangö i tiden”, en redigerad sammanställning av material som ingått i lokaltidningen från 1891. Hans helhjärtade engagemang har påtagligt bidragit till att värna hemortens historia.
Ulf Långbacka, kördirigent, kompositör, Åbo. Dirigenten och musikvetaren Ulf Långbackas långvariga arbete för Florakören och Brahe Djäknar, med den klingande studentsången i Vårdbergsparken under hans ledning, har redan i sig skrivit ett viktigt kapitel i den finländska musikhistorien. Med kompositioner som operan Henrik och Häxhammaren, Mässa i Mångfaldens tid samt ett stort antal körverk som framförts både i Finland och utomlands har Ulf Långbacka även etablerat sig som en kompositör av rang.
Monica Rosendahl, företagare, Borgå. Som initiativtagare till grundandet och bevarandet av Postbacken, backstugusittarområdet i Illby, är Moncia Rosendahl själen bakom oräkneliga talkoarbeten, hantverkardagar och teaterprojekt i detta unika friluftsområde. Genom sina många förtroendeuppdrag arbetar Monica metodiskt för det svenska språket i regionen. 
Återupplivandet av Runebergsfirandet i hemstaden Borgå räknas som ett av hennes mest betydande specialprojekt. 

Hagforsmedaljen

HAgforsmedaljen med Johan Fridolf Hagfors

Hagforsmedaljen har sedan SFV:s 100-årsjubileum 1982 delats ut som erkänsla för förtjänstfull gärning till förmån för den svenska kulturen och det svenska språket i Finland. Till medaljen hör en prissumma på 2500 euro.

Anna Brummer, sjukhusmusiker, Helsingfors. Med musiken som redskap möter Anna Brummer empatiskt och osjälviskt människor i slutskedet av deras liv. Med sitt lugnande, dock pragmatiska förhållningssätt, har hon kommit att bli en stöttepelare för både anhöriga och patienter. Föreställningen Vid livets gräns, som synliggör musikens betydelse på en sjukhusavdelning, är ett av de mest betydande uppdrag Anna Brummer genomfört. Hennes värdefulla insatser lämnar ingen oberörd. [foto: Nella Nuora/YLE]

Siv Björklund, professor, Eugmo. Siv Björklunds forskning inom två- och flerspråkighet, där det svenska språket ingår som ett av språken, har varit banbrytande. Hon var med och startade språkbad i svenska i Finland och hennes doktorsavhandling var även den första inom just detta ämne i Finland. Sedan dess har Siv Björklund arbetat med att hitta innovativa och motiverande sätt att undervisa i och på svenska för elever med annan språklig bakgrund.
Peter Lindbäck, landshövding, Ödkarby, Åland. Peter Lindbäck är och förblir en sann förespråkare för både den kulturella och den språkliga gemenskapen mellan det fasta Finland och Åland. Hans mångsidiga insatser för samarbete, i kombination med lokalpolitiska engagemang och fokus på speciellt åländska ungdomars fortsatta universitetsstudier på fastlandet, gör Peter till en betydande brobyggare mellan Åland och Finland.
Pavel Petrov, fri skribent, historiker, Helsingfors. Pavel Petrov vet av erfarenhet vad språk-och kulturintegration betyder för en människas nya liv i ett nytt land. Ursprungligen från Ryssland anlände han till Finland som tonåring, lärde sig i första hand finska men insåg snabbt fördelarna med att lära sig svenska, som han började studera på egen hand. Idag helt tvåspråkig är Pavel en av eldsjälarna bakom Svenska.fi, en förening för invandrare som vill integreras på svenska och i större utsträckning ta del av den finlandssvenska kulturen.
Carola Sjöblom, biträdande rektor, Jakobstad. Sjöblom är den drivande kraften bakom ett mångårigt biblioteks- och läsprojekt, som med tiden involverat allt fler lärare. Honförtjänar med fog epitetet ”En tyst slitvarg med helhetstänkande och som inte ger upp”. Skolbiblioteket i Sursik bär idag Carolas fingeravtryck som ett exceptionellt välfungerande och modernt skolbibliotek. Den välbesökta nordiska skolbibliotekariekonferensen på Hanaholmen år 2009 var ett av Carolas hjärteprojekt, där hon och hennes team av frivilliga eldsjälar jobbade dygnet runt för att förverkliga en högklassisk och internationell konferens.