91084.jpg

Nobelfestivalen – litterära kvällar med kvinnliga nobelpristagare

25.09.2024 kl. 10:02
SFV och Klockriketeatern hyllar kvinnliga nobelpristagare genom Nobelfestivalen – fem litterära kvällar med nyskrivna texter som framförs på svenska.

Bild: konstverk i bakgrunden av Raija Jokinen

Under Nobelfestivalen dyker vi ner i en kvinnlig nobelpristagares litterära verk, samtidigt som två samtida författare presenterar sina nyskrivna svarstexter. Kvällarna kompletteras med diskussioner och analys. Kom och upplev en mix av klassiska texter och nytänkande röster som skapar en fascinerande dialog över tid och rum.

Den första festivalen fokuserar på den första kvinnliga nobelpristagaren i litteratur Selma Lagerlöf, och ordnas den 30 oktober. Vi får höra nyskrivna texter av Malin Kivelä och Jorunn Lavonius. Diskussionen leds av Ebba Witt-Brattström.  

Annie Ernaux är i fokus på Nobelfestivalen den 27 november och Herta Müller, Svetlana Aleksijevitj och Toni Morrison uppmärksammas under våren 2025. Evenemangen ordnas kl 18 i SFV-huset G18 i Helsingfors. 

De nyskriva texterna utsågs genom en öppen utlysning till kvinnliga och ickebinära skribenter. Över 50 bidrag sändes in av vilka juryn, bestående av Martina Moliis-Mellberg, Maria Säkö, Fredrik Hertzberg och Dan Henriksson, gjorde det slutliga urvalet. 

Nyskriva texter inspirerade av Selma Lagerlöf:

  • Malin Kivelä har skrivit romaner, barnböcker och dramatik samt organiserat och medverkat i performancer. Hon har studerat journalistik, skådespelararbete och kundaliniyoga.
     
  • Jorunn Lavonius är poet, kritiker och journalist. Hon är utbildad vid Biskops Arnö och Skurups folkhögskola och har skrivit för bland annat Hufvudstadsbladet, Tidskriften Kritiker och Tidskriften Ordkonst. År 2022 vann hon andra pris i Arvid Mörne-tävlingen.

Nyskrivna texter inspirerade av Annie Ernaux:

  • Rosanna Fellman är estradpoet, författare, översättare och aktivist. Hon har gett ut tre diktsamlingar, medverkat i ett flertal tidningar och antologier, samt uppträtt på många scener runt om i Norden. 
     
  • Nina-Maria Häggblom är dramaturg och dramatiker. Hon är sedan 2020 dramaturg på Svenska Teatern i Helsingfors. Hon har också skrivit och översatt pjäser från finska och engelska.

Nyskrivna texter inspirerade av Svetlana Aleksijevitj:

  • Emma Juslin är författare, frilanskritiker och översättare. Hon har gett ut fyra romaner och medverkat i tidskrifter och antologier. Hon bor sedan tio år tillbaka med sin familj i Estland. 
     
  • Mirva Helenius är frilansskribent, fotograf, människorättsentusiast och kommunikationsproffs. Hen har arbetat i konflikt- och katastrofområden runt om i världen, med speciellt fokus på marginaliserade människors rättigheter och delaktighet, samt konstens roll i en humanitär kontext.

Nyskrivna texter inspirerade av Herta Müller:

  • Susanne Ringell är till sin grundutbildning skådespelare men har sedan sin skönlitterära debut år 1993 ägnat sig åt författarskap på heltid. Förutom böcker, närmare ett tjugotal i olika genrer, skriver Ringell också dramatik för scenen samt radiohörspel. Ringell har också skrivit ett flertal libretton för körverk med nutida musik.
     
  • Heidi von Wright är författare, artesanguldsmed och bildkonstnär. Hon har gett ut nio diktsamlingar och en chapbook, samt skrivit hörspel och arbetat med kulturtidskrifter. Hon arbetar ofta tvärkonstnärligt.  

Nyskrivna texter inspirerade av Toni Morris:

  • Pamela Cohn arbetar som skribent, med att kuratera rörlig bild samt som berättelsekonsult för icke-fiktion och experimentell film. Hon är från USA och för tillfället bosatt på Sveaborg inom ramen för ett ettårigt residens hos Helsinki International Artist Programme.
     
  • Isha Lucas är psykoterapeut baserad i Colorado, USA. Hon specialiserar sig på att hela intergenerationella trauman och trauman kring rasifiering. Hon har en magisterexamen i kontemplativ psykoterapi, har doktorerat i antropologi och social förändring och arbetar för tillfället på en andra doktorsavhandling i djuppsykologi. Genom att integrerar alla dessa discipliner med urvisdom behandlar hon en bredd av komplexa psykologiska utmaningar.

SFV samarbetar kring Nobelfestivalen inom ramen för det nationella Temaåret för bildning, som utlysts av Undervisnings- och kulturministeriet och koordineras av stiftelsen Folkupplysningssällskapet.

Anmäl dig till Nobelfestivalerna här