81771.jpg

Jaan Siitonen får Brobyggarpriset på 10 000 euro

20.04.2022 kl. 00:01
Verksamhetsledaren Jaan Siitonen får Brobyggarpriset för sin värdefulla insats i arbetet för positivare attityder till det svenska språket i Finland.

Foto: SFV/Tage Rönnqivst

– Det har varit mycket tal om identiteter och identitetspolitik i Finland. Men den identitet som vi ännu inte talar om är den finskspråkigt finlandssvenska.

Det säger Jaan Siitonen, initiativtagaren och verksamhetsledaren för Språkambassadörerna. Han ser en tydlig förbättring bland finskspråkiga vad gäller attityden till det svenska språket. Via jobbet träffar Jaan skolelever, men också vuxna som samlat mod, bemött sina fördomar och lärt sig svenska. 

– Det är inspirerande att höra och se hur många dörrar och möjligheter – oftast alldeles överraskande – som språket har öppnat för dem. Det svenska språket har helt enkelt gjort deras liv bättre. 
 

Det är jättefint att se när folk blir av med rädslan för språkfel. Det är nästan magiskt. 

 

Jaan Siitonen menar att svenskan just nu har momentum som delvis beror på de omständigheter vi finländare tvingas leva i. 

– Jag vill påstå att större kunskaper i svenska är en säkerhetsfråga. Finland behöver Sverige och Norden, kanske mer än någonsin. Ju fler finländare som vill lära sig svenska, desto bättre är det för Finland.

Språkambassadörerna är människor som bär på unika berättelser om hur de lärt sig svenska och vilka dörrar språkkunskapen har öppnat för dem. Hittills har sammanlagt 140 språkambassadörer delat med sig av sina berättelser till över 25 000 elever. Jobbet som verksamhetsledare känns meningsfullt för Jaan Siitonen, eftersom varje skolbesök förbättrar attityderna och språkklimatet i Finland. 

– Jag är mycket stolt över allt vi har åstadkommit. Vår senaste undersökning visar att endast 10 procent av skoleleverna har en negativ inställning till svenskan och att totalt 93 procent av lärarna vill ha en språkambassadör på nytt besök. Lärarna önskar också att vår verksamhet blir en permanent del av språkinlärningen. 
 Jaan Siitonen uppmuntrar alla svenskspråkiga i Finland att bli språkambassadörer, till exempel genom att meddela på sociala medier att man kan tänka sig fungera som språkmentor och regelbundet träffa någon som vill prata svenska.

Själv talar han enbart svenska med många av sina finskspråkiga vänner. Han vet nämligen av egen erfarenhet att man helt enkelt måste börja våga prata. Och strunta i att man gör fel. 
 
– Det är jättefint att se när folk blir av med rädslan för språkfel. Det är nästan magiskt. 


Donerar prissumman till Språkambassadörerna

Prissumman på 10 000 euro donerar Jaan Siitonen till föreningen Språkambassadörerna. 

– Jag är stolt över min egen språkresa och över det hårda arbetet vi språkambassadörer gjort de senaste tre åren för att förbättra språkklimatet i Finland – vi har uppnått mycket på individ- och samhällsnivå. Som ett kollektivt tack till alla språkambassadörer donerar jag hela prissumman till föreningen Språkambassadörerna rf, säger Jaan Siitonen.

Finns det redan planer på hur ni kommer att använda pengarna?
– Förutom att vi fortsätter inspirera finskspråkiga att lära sig svenska, arbetar vi för att språkambassadörerna i framtiden är en etablerad del av språkundervisningen. Tack vare prissumman kan vi jobba vidare mot målet. Dessutom har jag en dröm om att samla ihop tusentals finskspråkiga som brinner för det svenska språket till ett större evenemang. Nu kanske det blir verklighet.
 

Läs motiveringen och se intervjun med Jaan Siitonen här