74891.jpg

Läsning är styrketräning för hjärnan, säger läsambassadören Amanda Audas-Kass

22.09.2020 kl. 14:44
Läsning är precis som träning – det behövs många pass innan man är i toppform. Om det känns jobbigt kan du börja med en kvart om dagen. Redan det stärker din vardagskompetens och ger dig ett större ordförråd.

Text: Anne Teir-Siltanen. Foto: Hannah Kjellman

Cirka 80 procent av de ord vi kan kommer från tryckt text. Orden som vi lär oss till vardags är inte alltid så komplicerade, men att läsa är ett sätt att stärka vår språkliga kompetens.

– Vi behöver läsa för att kunna använda våra röster i samhället och tänka tillräckligt stora tankar.

Det säger Amanda Audas-Kass, läsambassadör i Svenskfinland. Hennes uppgift är att sprida läsglädje bland barn, en uppgift som hon tagit sig an med stort engagemang.

– Den som läser får ett rikt ordförråd och en viktig vardagskompetens. För att ta sig igenom en dagstidning behöver man ha ett ordförråd på 50 000 ord. Den som inte läser kommer kanske upp till 15 000 ord. Hur kan en person ta del av samhället utan att förstå vad hen läser?

Amanda Audas-Kass talar varmt för den tryckta boken. Det är svårt att modernisera en bok. Språket, berättelsen och fantasin känner inga gränser och utvecklas hela tiden, men boken är fortfarande pappersblad med bokstäver inom två pärmar. I dag finns också andra alternativ, som till exempel ljudböcker, men den traditionella boken är fortsättningsvis bäst för vårt språk, för kreativiteten, koncentrationen och välmåendet.

– Att läsa en bok är som att träna med en hantel som väger tio kilo, medan en ljudbok motsvarar en hantel som väger två kilo. Men visst är också ljudboken bra, för någon kan det vara vägen till den fysiska boken, säger Amanda Audas-Kass.

 

När jag var tonåring var det inte speciellt coolt att läsa. De som läste var inte de som hade högst social status om vi säger så.
Amanda Audas-Kass

Hoten mot boken

Utbudet av underhållning är både lättillgängligt och stort. Många går omkring och upplever att de inte har tid att läsa, men det handlar mer om prioriteringar än tidsbrist, tror Audas-Kass.

– Om man hela tiden går runt med känslan ”det är lite mycket nu”, hur ska man då hinna läsa? Läsningen kräver en ansträngning, och det finns många enklare sätt att bli underhållen. Boken kräver mer, men den ger också mer.

Som läsambassadör vill Audas-Kass jobba för att stärka bokens och läsandets image.

– När jag var tonåring var det inte speciellt coolt att läsa. De som läste var inte de som hade högst social status om vi säger så.

Den som läser mycket får ett rikt språk. Läsandet tränar också det kritiska tänkandet, kreativiteten och koncentrationen.

– Om vi tappar koncentrationsförmågan, tappar vi något av det som är att vara människa. Hur ska en generation som orkar koncentrera sig i åtta sekunder kunna hitta på nya uppfinningar?

Boken är också allmänbildande. Det är inte bara fantasin som tränas, utan också konkreta saker och fakta blir bekanta.

– Just nu läser jag Ålevangeliet och lär mig massor om ålar. I en välskriven bok kommer man dessutom in i huvudet på människorna, vilket hjälper mig att förstå världen ur olika perspektiv. Jag tycker att jag kan förstå hur många olika människor tänker, även om de ibland tänker sådant som jag tycker är fel, säger Audas-Kass.

Om man vill göra världen till en bättre plats ska man läsa en bok av en människa som tänker annorlunda än man själv. 

Hitta rätt i bokhyllan

Alla som någon gång letat efter en bra bok i biblioteket vet hur svårt det kan vara. De bästa verken är dessutom ofta utlånade eller reserverade.

– Att gå runt och leta är ett hopplöst projekt om man är ovan. Ett tips är att följa seriösa bokbloggar eller konton på Instagram som tipsar om böcker.

För många kan det vara svårt att komma igång med läsningen. Läsandet är en färskvara som fungerar som bäst när man gör det till en vana.

– Själv kommer jag inte ihåg när jag skulle ha lagt mig utan att läsa. Jag läser minst en kvart varje kväll, den tiden tror jag alla har. Det ger mycket och det behöver inte vara svåra böcker. Några minuter läsning sänker stressnivåerna, säger Audas-Kass.

Ett tips för en vuxen läsare som inte läst på länge är att börja med böcker skrivna för unga vuxna. Audas-Kass rekommenderar Som stjärnor i natten och Vända världen rätt av Jennifer Niven eller Tio över ett av Ann-Helén Laestadius.

För läsambassadören går det inte en dag utan böcker.

– För mig är litteraturen en spegel och ett fönster. Jag vill hitta berättelserna som jag kan känna igen mig i och berättelserna som får mig att se större och vidare. Om man vill göra världen till en bättre plats ska man läsa en bok av en människa som tänker annorlunda än man själv. Jag vill möta tankar och berättelser jag inte annars snubblar över, säger Audas-Kass.


Läsambassadörens tips

Instagram: 

@bokprataren
@tobias.boktipsar
@mellanradernapodden
@barnensboktips
@barnboksfamiljen
@minbokvarld

Bokoaser på nätet:

selmastories.se
enligto.se
ihyllan.se
vilaser.se


Texten är en del av bokcirkelkampanjen "En bokälskare har alltid sällskap". Läs mer om kampanjen och starta en bokcirkel i samarbete med SFV:s studiecentral!